Resor

Om sangamner

Sangamner ligger på stranden av floden Pravara i distriktet Ahmednagar i Maharashtra, och är den mest utvecklade staden och kommunfullmäktige i distriktet. Staden ligger vid sammanflödet av tre floder av detta område - Mahanuti, Pravara och Mhalungi, och hämtar sitt namn från ordet "Sangam" som är det Sanskrit ordet för sammanflödet. Några av de viktiga branscherna för Sangamner består av utbildningsanstalter, sockerfabriker och marknader för kläder, tobak och jordbruksprodukter.

Belägen på en höjd av 1801 fötter från havet-jämna, anses Sangamner vara näst mest befolkade staden i distriktet Ahmennagar och är den största bosättningen som faller mellan de två städerna i Pune och Nashik. Sangamner är omkring 230 Km från Mumbai-ekonomisk huvudstad av landet. I augusti 2014 hade en bypass väg 9.5 km längd konstruerats och öppnade som har sparat mer än en halvtimmes restid för invånarna. De senaste åren har vittne en snabb utveckling av i utkanten av staden. Den högsta toppen i staten Kalsubai är beläget bara 68 Km från denna stad.

Staden Sangamner är en klassisk illustration av inhemska ethos och kulturen i den Marathis där särskilda stress ges utbildning och bildkonst. Några viktiga sociala kulturella organisationer i denna stad är listade nedan:

Swar-Sangam Sangeet Prasarak Sanstha, Pratishthan av Kavi Anant Fandi, Itihas Sanshodhan Mandal av Sangamner, Yuvak Mandal Rajasthan, Geeta Parivar och Akhil Bhartiya Natya Parishad av Marathis. Festivaler som Janmashtami, Id, Diwali, Dashera, Holi, Raksha Bandhan etc firas i denna stad med stor entusiasm utan några språkliga, religiösa eller kulturella barer. Staden är känd för sitt rika tradition-festival av Ganesha som ordnas för över 100 år av Someshwar Rangargalli Mandal. Dr Ashok Limbekar och Professor Rahul Hande Sangamner College har varit igång en organisation för utbyte av tvärvetenskaplig kunskap kallas Mukt Sawand.

Mausoleum av Khvaja Muhammad Elisabet, handleda av kejsaren Alamgir ligger på östra kanterna av denna stad. Detta kupol struktur går tillbaka till AD 1659.

År 1679 soldaterna av Shivaji stormades av en kraft av Mughal trupper när han förlorade sin bästa militär officer Sidhoji Nimbalkar tillsammans med ett stort antal av sina trupper. Som ett resultat Shivaji hämnades och ledde en offensiv attack och hans härliga feat räddade dagen. En INKOMSTBERÄKNING med anor från 1790 framgår att denna stad brukade vara huvudstaden i den sarkar som består av 11 parganas som även omfattade en stor del av distriktet Nashik. Dev Mamlatdar var ett helgon som brukade vara en officer av sub uppdelningen av denna stad omkring 1874.

Några tidningar publiceras också från Sangamner. Några av dem är Saptahik Sanwad, Amrutvarta, Varta Darpan Sangam Sanskriti är cirkulerade över staten. De dagliga tidningar publicerade i Sangamner bland Yuvavarta, Praja och Anand. Ett antal tidskrifter publicerade från denna stad som är allmänt cirkulerade över tillståndet omfattar Krishisadhana som är en tidskrift som avsedda för agriculturists, en hälsa tidningen kallas Madhumitra och en tidning som heter Sangam Diwali Ank. Dr Rahul Hande redigerar den Emmie som är den årliga tidskriften av college Sangamner.