Resor

Paris transport: förstå orly's marktransport

Flygplatsen Orly (ORY) är den näst mest viktiga flygplatsen i Paris och serverar dussintals flygbolag ansluter olika städer i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Flygplatsen är ligger 14 KM söder om centrala Paris och har två terminaler: Orly-Sud och Orly-Quest. Den goda sidan med terminaler är att de är små alltså lätt att navigera.

Orly har stor marktransporter till Paris stad. Marktransport alternativ inkluderar Orlyval tåg, bussar, taxi och transfer skåpbilar.

Orlyval tåg

Tågen är förarlösa och ansluta Orly-Sud. De har också ansluta Quest terminaler till Antony stationen för RER B-linjen. Behöver du köpa biljetter på Orlybus monter i terminalen sedan gå uppför stegen till förhöjda stationen.

Tågen avgår efter varje fyra minuter från 6 AM till 11 PM och den totala restiden till centrala Paris är 40 minuter. Barn under 4 år reser gratis; de mellan 4 och 9 betalar dock halva priset.

Orly flygplats bussar

Det finns många bussar att transportera människor från flygplatsen. Huvudsakliga bussarna är Air France-bussen, Orlybus, och buss.

Air France-bussen är det mest populära och har två linjer: linje 1 och linje 3. Linje 1 ansluter Sud och Quest terminaler med Gare Montparnasse Ivalides och Etoile. Minsta restiden är 50 minuter.

Bussar i linje 3 kör mellan Orly och CDG och avgår efter varje 30 minuter och restiden är ca 1 timme 30 minuter.

Den goda sidan med dessa bussar är att du kan beställa dina biljetter online och spara en massa pengar. De erbjuder också bra rabatter. Till exempel, om du reser som en grupp av fyra eller fler vuxna, betala du en rabatterade ungdomsbiljett.

Orly flygplats taxi och transfer

Precis som det finns många bussar som betjänar flygplatsen, det finns många taxibilar och transfer som fungerar från flygplatsen.

Taxibilarna är oftast privatägda och de tar ut 40-45 euro för resor mellan Orly och stadens centrum. Beroende på trafiken tar resan mellan 30 och 90 minuter.

Flygbussar är också främst privatägda och de tar dig till och från ditt hotell för 17-30 euro per person. Den goda sidan med pendeltågen är att du kan boka sina tjänster på nätet. De erbjuder också bra rabatter. Till exempel finns det några som tar ut 13-32 euro om du reser i en grupp av åtta.