Resor

Urval av ovanliga rätter i Kroatien

Provtagning lokal mat och dryck är vanligtvis en av höjdpunkterna i någon semester till ett annat land. I sammanhanget av en vandringssemester - där en av de viktigaste syftena med deltagare kan vara att leva "som en lokal" så mycket som möjligt - förvärvar denna aspekt även större vikt och betydelse än vanligt. Människor du utforskar området till fots och syftar till att fördjupa sig i kultur och livsstil hälsar vanligtvis någon chans att prova lokala rätter, och en särskilt smakrik maträtt kan bli en av de mest minnesvärda upplevelser av sin resa.

Balkan köket

I detta avseende är de på semester i Kroatien i tur. Balkanska livsmedel är bekant salta, och det finns en hel del delikatesser, både lokala och importerade från grannländer, för blivande gastronomi experter att upptäcka samtidigt undersöka denna intressanta östra Europeiska nation.

Kroatiska köket är en härlig blandning av influenser, blandning traditionella rätter med specialiteter som importeras från länder som Turkiet. Som med de flesta andra länder ändras arten av köket också beroende geografisk positionering, med olika delar av landet plocka upp olika influenser och ståtar med olika region-specifika rätter. Resenärer i Kroatien kommer därför att kunna prov en mängd olika rätter och kulinariska influenser under sin vistelse.

Två bra exempel på vad kroatiska köket har att erbjuda är 'ajvar', en steglöst kryddig vegetabilisk relish, och "brodet", en Fiskgryta smaksatt med lök och vitlök. Fans av såser kommer också vill prova "buzara", en tomatsås med ströbröd perfekt för kompletterande fisk-och skaldjursrätter. För dessert, "paski sir" ost eller den ursprungliga versionen av flan pudding, kallas "rozata", är båda utmärkta val.

Som nämnts, förutom dessa endogena specialiteter, resenärer i Kroatien kan också förvänta oss att komma över rätter "importeras" från grannländer och gett en lokal spin. Dessa inkluderar "cevapcici", en mängd köttbullar ursprungligen infördes av det Osmanska riket, och "burek", en pasta som är populära över hela Balkan. När vi säger "lokala spin", men tror inte att dessa rätter få lokal motsvarighet till vad som händer med en kebab eller pizza i Storbritannien - dessa delikatesser är fortfarande behandlas respektfullt och förbli lika smakrik som den verkliga affären.

Den sista sak mat entusiasten på semester i Kroatien kan uppskatta att veta används vissa av de specifika villkoren i fältet. Till exempel: "ispod" hänvisar till en långsam-matlagning metod inuti en välvd pott - kallas en "peka"; och "na zaru" designerar ett sätt att grilla, inte olikt grillning.

Med denna kunskap i handen, och en uppfattning om vilka rätter att söka, är gastronomi entusiaster säker på att ha den bästa möjliga upplevelsen på jaga av deras kroatiska vandringssemester.