Resor

Lära sig om kulturen i tecate, Mexiko

Nya år dag 2014 var annorlunda för oss. Vi beslutade att ta två av våra döttrar till Mexiko för att besöka deras morföräldrar. Nu, detta är inte något nytt för de flesta människor (särskilt de som bor i vackra SoCal), men detta var definitivt nya och spännande för oss. Min man har varit där några gånger, men våra flickor och jag hade aldrig varit utanför oss innan, så detta var en alla nya upplevelse för oss.

Beslutet var ganska sista minuten beslutade vi bara ett par dagar före gående. Vi gick till sängs vid 9 pm på nyårsafton och vaknade kl 3 på nyårsdagen får på vägen på väg till Mexiko av om 4:30 am (efter en sista minuten sluta innan du går ut ur stan på pålitliga öppna-all-natten Walmart).

Min yngsta blev så upphetsad att hon vaknade vid midnatt och inte kunde gå tillbaka till sova. Jag tror att hon hörde våra larm går av och beslutat att komma att se till att vi rulla ur sängen eftersom vi höll slå snooze-knappen (vi var trött!). 2 ½ Timme bilresa ner till gränsen var ganska händelselös (förutom åksjuka jag fick från att gå igenom kurvorna och vänder på bergsvägar...). Men när vi kom till gränsen, vi var alla bra. Mina svärföräldrar mötte oss på gränsen så vi kunde parkera på den amerikanska sidan och gå över. Det var verkligen ingen runt. Det var så tyst.

Jag visste exakt vad de ska förvänta sig eftersom jag aldrig varit innan. Jag har hört hundratals skräckhistorier om att gå till Mexiko, men jag har aldrig riktigt haft någon beskriva Mexiko innan. Och jag gjorde specifikt inte forskning där vi skulle eftersom jag inte ville ha några förutfattade meningar om vad som väntar. Det var verkligen ett äventyr som vi gick in i Tecate, gick till min svärföräldrar hem (vilket är helt underbart), gick till Rosarito att äta och shoppa och sedan gå på en jakt på en öppen godisbutik, glass butik och tamales. Jag var så tacksam att ha mina svärföräldrar där för att navigera oss genom städerna, butiker, språk och körning. Det är en upplevelse som jag inte kommer att glömma.

Detta är vad jag lärt mig om kultur i Mexiko, baserat på min personliga tolkningar, erfarenheter och iakttagelser:

Arbetar hårt för väldigt lite. Landet, åtminstone där vi besökte i Tecate och Rosarito, är inte rika, men de arbetar hårt för den lite pengar som de tjänar. Och de kan sno! Medan i Rosarito gjorde vi lite shopping. Det var mycket lik en swap meet setup här i staterna. Alla hade sin plats där de setup shop och hustled så hårt de kunde för att få varenda krona de kan ut av er. De dra kunder till sina butiker med något som fångade kundernas blick som visas precis utanför dörren av deras område, och sedan om man tittar på objektet några sekunder för länge (eller kanske det var "Jag vet inte... det är lite mer än jag vill betala" titta på mitt ansikte), priset plötsligt sjunker (detta hände ett par gånger). Det var alltid någon frågar om vi ville köpa något, varje gång vi vände en tränga någon (och även när vi gick ner till stranden).

Ingen lust att ut-göra varandra. Hem ser väldigt lika ut. Oavsett ockupationen (från staket-builder till brandman till advokat) är hem och fordon liknande. Det finns ingen anledning att ut-göra din granne i dina personliga ägodelar. Status är inte byggd på personliga ägodelar. Alla är lika.

Enkla levande. Levande är mycket enkel. Min in-law (med hjälp av min mycket hjälpsam yngsta dotter) gjort oss alla frukost med 1 ½ potatis, några tortillas, några peruanska bönor, lite hemgjord salsa (gjord på morgonen), och vissa frukt och mandel (i en god smoothie). De använder varenda droppe av allt de kan om avfall så lite som möjligt.

Omgivningar. Jag har fått höra att Tijuana är mycket smutsigare än Tecate och Rosarito. Jag har inte varit där, så jag inte kan bekräfta eller förneka det uttalandet. Men märkte jag en viss nyans under halvtimmen rida från Tecate till Rosarito. Det var en av skräp, graffiti, övergivna byggnader, ödeläggelse och för mig kändes det som en depression. Tecate stängdes ganska mycket eftersom det var en helgdag, som de tydligen tar på stort allvar, och många företag i Rosarito inte börja öppna tills runt 10 och 11: 00, så kanske det är därför det kändes som det gick för mig. Kanske om fler företag hade varit öppen och liv och rörelse lite mer framträdande skulle inte det ha varit så märkbar. Maybe.All-i-all jag hade en underbar resa att se familjen och jag har lärt mig mycket om kultur i Tacate och Rosarito, Mexiko. Jag vill definitivt gå tillbaka när jag kan och fortsätta utforska som jag är säker på att det finns kulturella skillnader i olika delar av Mexiko, som det finns här i staterna.