Resor

Europeiska transportavtal - minnen från gamla tider

Vissa saker ändrar andra inte men det är förvisso sant om du reminiscing om de "gamla dagarna" i hänsynen till Europeiska transportavtal. Så, att gå i TV serier som BBC: s "liv på Mars", låt oss tid-resor tillbaka till transport 1973 - med Europeiska smak.

Europeiska kommunikation

Transportavtal som rör Europeiska arbete var fortfarande kallad "TIR" och ansågs lite exotiska. Den stora majoriteten av kommunikation mellan de brittiska och Europeiska kunder eller partners gjordes via telex - om du inte vet vad det är, du kan slå upp det i ett museum.

Telefonsamtal gjordes också regelbundet men det kan vara långa förseningar väntar på grund av "alla rader är engagerade" som de gamla GPO-meddelande som används för att berätta frustrerande ibland timmar på slutet. Fax, det kanske förvånar dig att veta, fanns en sorts - de kallas telecopiers och bygger på en roterande trumma.

Språket var också ett problem eftersom engelska var långt mindre utbrett i Europa än i dag. Sedan ringer norra Europa (bara om någonstans från Holland till Tyskland sedan upp till Skandinavien) var OK, liksom svenska normen, men Frankrike, Italien och Spanien var stora problem. Många internationella samtal började och slutade med "Bonjour, öh, um".

Det låter konstigt men vissa transportföretag anställd översättare helt enkelt att ringa mellan kontor möjligt för att förhandla om transportavtal.

Formaliteterna

Storbritannien hade inte fullt ut införlivas inom EEG (dagens Europeiska Union) när Bowie fortfarande var Ziggy Stardust. Lastbilar som passerar kanalen behövde en carnet de passage och en carnet TIR - sidor samt sidor av pappersarbete som beskriver vad som bars. Du behövs också transit bygglov för de länder du passerar och de kontrollerades stelt och ofta kunde sluta döda din verksamhet om du "körde" före slutet av perioden.

I teorin kan du få ett extra (e.g.) fransk transit tillstånd om du hittat en biståndsanslagen till en fransk lastbil i Storbritannien, men systemet var öppen för mycket oegentligheter och missbruk. Det körde många en trafikledaren misströsta! Naturligtvis fanns Schengen inte, så kontroller vid varje gränsövergång av pass och pappersarbete var normen. Nu finns det en tanke - vad alla dessa gränsen personal gjorde när gränserna avskaffades?

Sedan var det den valuta frågan, eftersom drivrutiner behövs massor av olika valutor på ett längre avstånd europeiska drag. Försöker hantera redovisning när alla inleveranser kom tillbaka, inklusive alla de valutaomräkning, var arbete för en armé av revisorer.

Geo-politiska verkligheten

Denna värld skulle vara oigenkännliga till yngre i branschen idag. Järnridån var fortfarande på plats och mycket verkliga; många länder i Östeuropa stängdes effektivt och världen öster stannade för de flesta åkare någonstans i västra Tyskland.

Men å andra sidan, var delar av världen mer tillgänglig än idag. Overland TIR till Mellanöstern var dyrt men relativt vanligt, med Iran, Irak, Syrien och Saudiarabien alla seende stort antal brittiska lastbilar besöker dem landvägen under 70-talet olja boom.

Lärdomar

Så, vad kan läras i den 21: a århundradet åkeribranschen från 1970-talet? Kanske har den största förlusten känslan av äventyrliga roliga som fanns på den tiden - som nya spännande möjligheter uppstod med EEG och Mellanöstern godstransporter.

Vi kan idag har tekniken men kanske transportavtal har förlorat den trailblazing spänningen - och det är beklagligt.