Resor

Utforska stora konst- och fräckt i Rom

Den italienska huvudstaden är verkligen gammal och bevis på det är mycket synliga i hela staden, men besökare vars smak luta mer mot moderna inte blir besviken heller. Det finns en levande närvaro av modern konst och modern design i Rom, och om det är sett i byggnader eller i stora museer, modern konst fans är väl omhändertagna.

Museer

Fler och fler museer är öppna för att tillgodose för älskare av modern design. I Rom och i Italien finns det många moderna konstnärer som nu vinner internationellt erkännande för deras arbete. Detta har resulterat i att öppna många nya och spännande museer i som att ställa ut den. En av dessa är makro, som är inrymt i två platser: en som är den gamla Peroni öl fabriken och en annan som har gjort använda sig av ett gammalt slakteri. Bland utställningsföremålen är en permanent installation av Daniel Buren och ett fotogalleri uppvisar porträtt av många olika artister från olika generationer. Museet sätter regelbundet på föreläsningar av dess artister i residence och visningar av experimentell film.

För modern konst i en renässans är Chiostro Del Bramante ett vackert museum att besöka. Det är en konst och kulturcentrum inrymt i den byggnad som ritades av Donato Bramante på 1400-talet. Dess renässans cloisters är nu inställningen för utställningar och föreställningar av nya konstnärer, erbjuder många olika kulturella upplevelser.

För alla med intresse i modern design i Rom är en ovanlig utställning att besöka Galleria Marie-Laure Fleisch, som visar upp konst som använder papper som medium.

MAXXI är stadens första nationella museum skall helt dedikerad till modern konst. Själva byggnaden är ett konstverk med svepande trappor och intressant användning av rymden. Det utformades som ett tvärvetenskapligt utrymme av Zaha Hadid och har blivit mycket uppmärksammade. Det är beläget i stadsdelen Flaminio på platsen för en gammal militäranläggning. MAXXI har en imponerande arkitektur samling med över 50.000 konstruktionsritningar, 25 000 fotografier och många modeller, brev och dokument. Arkitekter som Carlo Scarpa, Paolo Soleri och Alessandro Anselmi är bara några av arkitekterna representerade i museet. Omfattande konstsamlingen omfattar artister som Gilbert och George och Anish Kapoor. Tillsammans med underbara 2000-talets konst och design hittar du en bokhandel, cafeteria och restaurang och många utrymmen avsedda för pedagogiska aktiviteter och prestanda.

Byggnaderna

Om arkitekturen är ditt val av genre hittar du många byggnader intresserar dig här. MAXXI är, som nämnts, en byggnad av bra OBS men det finns många andra. Kyrkan av 2000 var designad av Richard Meiers och ligger på den östra sidan av staden. Det är en bländande vit byggnad som kombinerar kuben och området för att göra ett segel-liknande intryck. En annan byggnad designad av Richard Meier är det Ara Pacis-museet på stranden av floden Tibern. Detta museum är utformat runt Ara Pacis altaret, som byggdes av romarna som en symbol för fred. Det är ett intressant koncept: antika arkitekturen som finns i en modern symbol.

Den italienska huvudstaden är en stad där moderna och gamla lever sida vid sida. Någon som har ett intresse för modern konst och modern design i Rom kommer att slås av denna vackra fusion.