Resor

Uppfylla min dröm i myanmar

Ända sedan regeringen i Myanmar öppnade gränsar av landet hade jag velat besöka detta fantastiska land. I år fick jag äntligen min chans. Jag flög från London till Bangkok, sedan vidare till Yangon. Emerging från Yangon International Airport var en härlig känsla. Här var jag, äntligen, i det mest hemlighetsfulla och fascinerande land i världen, om att vittnar om många saker som hade varit omöjligt för västerlänningar att njuta för så lång tid. Min farfar hade tjänstgjort i Burma under kriget, om än i slutet. Han beskrev ett vackert land av lummig grönska och varma hjärtan fredliga människor. Jag var på väg att ta reda på själv.

Flygplatsen ligger endast ca tio km norr om den tidigare huvudstaden. En kort taxiresa snart hade mig faktiskt i mitt hotell, packas upp, incheckad och klar att gå på upptäcktsfärd. Yangon själv är en stad av stor komplexitet och många överraskningar. De breda avenyerna är en kasta tillbaka från sin tidigare franska kolonialtiden. Det finns några höga byggnader, många tempel och allt är mycket grönt. Det finns vattenparker och mycket att beundra. De gamla stil asiatiska byggnaderna är förtjusande, sitter perfekt tillsammans med den franska arkitektur, mycket som är väl bleka från sin forna glans, men desto mer charmiga på grund av den.

Den berömda Shwedagon Pagoda är magnifik. Jag älskade denna plats, med sin bladguld fasad och fantastiska trädgårdar. Detta är den mest kända och hyllade i alla land, och det är inte svårt att se varför. Under de senaste åren har den besökts av Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva, amerikanska President Barack Obama och USA: S utrikesminister Hilary Clinton. Det är ett magnifikt exempel på buddhistiska tempel design, ständiga nästan tre hundra och femtio meter hög.

Jag tillbringade några dagar i staden innan du flyger till Bagan, där det finns en otrolig två tusen två hundra och tjugo nio tempel. Detta låter imponerande, men när du inser att detta är vad som är kvar, för över tio tusen som byggdes ursprungligen här, det sätter saker i ett helt annat perspektiv. Bagan är så grönt, det är en av de vackraste platserna jag någonsin sett. På religiösa betydelse det rivaler Angkor Wat och anses av många akademiker för att centrera av religion för hela området. En stad av olika slag har stått här för mer än elva hundra år.

Efter två dagar i denna fantastiska stad reste jag med båt till Mandalay och slutdestinationen för min semester. Som Kipling skrev av Mekongfloden i romantiska glödande termer är ingen överraskning för mig. Nio timmars båttur tog mig igenom några av de finaste landskap jag någonsin sett och slutdestinationen var verkligen ingen besvikelse. Mandalay är vacker.

Min tio dagars resa var över i ett nafs och flyttade jag på att besöka Vietnam och Kambodja. Jag kommer dock aldrig glömma min tid i Myanmar. Det är ett underbart land med de trevligaste människorna tänkbara. En dag jag kommer tillbaka, är jag viss.